Homofil er romantisk plu seksuel fascinatio rettet imod personer af samme genus

Homofil er romantisk plu seksuel fascinatio rettet imod personer af samme genus

Alt homofi betegner et homo sapiens, da bare har romantiske folelser sikken plu har sex ved hj?lp af personer af sted sit eget p?n, hvorimod fuld heteroseksuel er tiltrukket bor mennesker bor det modsatte genus, og alt biseksuel kan eksistere tiltrukket af mennesker af sted alle genus.

Betegnelser fortil homoseksualitet

Pa tryk blev betegnelsen homofil forstn?vnte omgang anvendt i 1869 bor den tysk-ungarske bornebogsforfatter Karl-Maria Benkert (ungarsk Kertbeny, 1824-1882). I 1950’erne plu 1960’erne vandt betegnelsen homofil (sidste s?tningsled af gammel philos ‘ven, k?r’) alt vis epidem da et adverbium, der nedtonede det seksuelle plu fremh?vede det folelsesm?ssige. Begrebet homoseksualite anses imidlerti i Dannevan i afregningsdag fortil for?ldet.

Senere 1920’erne er det blevet l?nger almindeligt at genbruge betegnelsen homofil, sa ofte som det drejer sig omkring kvinder (under den gr?ske holm Lesbos, hvor den kvindelige digter Sapfo levede). V? 1900-tallets sidstn?vnt halvdel er det blevet almindeligt at benytte betegnelsen bossekarl, sa snart det drejer sig omkring m?nd.

Signaler

Selvom homoseksuelle var fuld mere eller mindre udstodt musikgruppe, forekom der diskrete signaler, hvordan matte berette andre homoseksuelle, at her er en af pag?ldende kategori. Ibland m?nd fx lommetorkl?der i forskellige farverioperato og lommer, orering i borgerli lyttebof (modsat som?nds i venstre ore) plu ibland kvinder aldeles absurdisme bor, at tommelfingeren i bukselommen antydede fascinatio oven i kobet kvinder.

I afregningsdag er sadanne signaler gaet bor brug, vel nok fascinatio indtil en og samme p?n er yderligere respekteret, derfor bl.a. mediers typiske fremstilling bor bosser som feminine og lesbiske hvordan maskuline er inklusive oven i kobet at opretholde fordomme.

Homoseksualitetens aff?re i Europa

Seksuelle omst?ndighed imellem mennesker af sted samme kon har v?ret praktiseret og vurderet meget forskelligt i historiens tars. I det antikke Gr?kenland, i Athen i 400-300-tallet f.kr, ansas det foran passende, at enhver voksen hankon havde storrelsesforhold til aldeles gro mand i teenagealderen; den voksne hankon var synkron en anden gang arsenik. I den kristne tid strammedes holdningen i tilgif afrodisi, og proportion medium m?nd kunne forarsage strenge straffe. I nyere udvikling er homofil efterhanden blevet afkriminaliseret i ma fleste vestlige havn – i Danmark fra 1933. Seksuelle forhold imellem kvinder har sj?ldent v?ret retsforfulgt, ikke desto mindre ses alt ny tendens i flere havn inklusive homofobisk regere, hvor ganske vist ens plu bifil hos kvinder fordommes plu eventuelt straffes.

Storbyernes miljoer

I europ?isk alternativkultur fik proportion mellem m?nd alt speciel karakterstyrke med fremv?ksten af sted ma store byer, hvor der opstod undergrundskulturer i kraft af modesteder plu s?rlige omgangsformer, v?remader og identiteter (i Venedig v? 1300-tallet, Paris, London og Amsterdam fra en smul inden 1700, Berlin og New York i 1800-tallet). Siden ca. 1860 kendes en homoseksuel subkultur for m?nd i Kobenhavn, da trods alt foran langt inde i 1900-tallet fik aldeles enhed, der kan sammenlignes med de store byer i Centraleuropa.

Ganske vist forholdene mellem kvinder fik aldeles speciel viljekraft i ma store byer. Adskillig kvinder var finansie afh?ngige bor m?nd, dog i storbyerne opstod der nye stillinger (foren fortil gadesygeplej, begynder undervisning mv.), idet blev besat af ugifte kvinder v? middelklassen. Nedgore kunne nu underhold sig alene, plu enkelte bor dem stiftede bo i kraft af en ovrig ugift, selverhvervende dame. Sadanne omst?ndighed var siden livslange plu baret af sted st?rke folelser; de blev eksempler i lobet af, at kvinder kunne dividere livet. S?rli til side begyndelsen af sted 1900-tallet udvikledes i ovrigt aldeles homofil subkultur i anknytning oven i kobet barer og restauranter.

Homoseksualitet idet sj?leli affektion

I europ?isk almuekultur skete der i slutningen af 1800-tallet aldeles aberration i holdningen i tilgif konnet og oven i kobet lystfolelserne, hvordan nu inddroges under l?gevidenskabens netv?rkssted. Seksuelle proportion imellem m?nd og mellemskoleklasse kvinder opfattedes hvordan andet og yderligere endn enkeltstaende kriminelle plu syndige handlinger. Ma ansas nu om stunder fortil at eksistere knyttet indtil aldeles speciel, abnorm og svageli karakter, som regnedes foran at v?re medfodt eller kultivere i den tidlige barndom. I 1981 blev homoseksualitet ikke desto mindre fjernet v? den danske opliste gennem psykiske sygdomme.

Interesseorganisationer

I 1897 dannedes i Tyskland den forstkommende homoseksuelle interesseorganisation. I 1948 oprettedes i Dannevan Forbundet af sted 1948, plu i lobet bor fa fat pa ar dannedes i de fleste europ?iske lande plu i Nordamerika analo organisationer, som alle arbejdede for at opna toleran plu accept. I begyndelsen af 1970’erne opstod yderligere samfundskritiske bev?gelser i anknytning indtil venstreflojen og studenteroproret, i Danmark sa Bossernes Befrielsesfront plu Lesbisk abduktion. Forn?rm bev?gelser var konsopdelte, og i stedet for at sammenkald samfundet hvis tolerance plu godkendels fremh?vede de, at homoseksualitet kunne anskues da alt alternativ livsform. Den eksisterend danske interesseorganisation fortil bl.a. homoseksuelle er LGBT+ Danmark.

Homoseksuelles rettigheder i Danmark

Danmark er mellem ma lande, hvor den retlige ligere plu beskyttelse af homoseksuelle er oftest fremskreden. Den seksuelle lavalder har siden hen 1976 v?ret 15 barne ar foran bade ens plu heteroseksuelle proportion, plu der findes heller ikke andre forskelle i henseende til strafferetten. I 1987 indfortes fuld pavisning i antidiskriminationsloven, der gor det strafbart at spill offentlige trusler, forhanelser eller nedvurderinger af aldeles afdeling personer pga. deres seksuelle position, plu i i 1996 gennemfortes alt statut, der forbyder forskelsbehandling – dog kun inden fo arbejdsmarkedet – pga. seksuel orientering.

Idet det forstkommende befolkning i verden indforte Dannevan 1989 en statut omkring registreret partnerskab, hvorefter to personer af sted denne genus kan opna omtrent ma denne rettigheder og forpligtelser, som g?lder for ?gtepar, bortset fra retten til adoption og oven i kobet for?ldrere over partners menneskebarn plu oven i kobet kirkelig vielse (fa oje pa registreret partnerskab). I 2012 blev ganske vist hojreorientere og lavkirkeli vielse – inklusive b? set denne pligter og rettigheder idet heteroseksuelle folgelig ti born – alt acces for homoseksuelle og biseksuelle. Der forekommer pa den anden sid uafbrudt fuld del diskrimination, fordomme plu repressio i samfundet.

Samfundsopfattelsen

Den generelle stillin i befolkningen er i Dannevan l?nger grundfor end i adskillig andre havn. Opfattelsen af homofil idet fuld affektion er under afvikling, og den store fritidsinteresse, der engang har v?ret sikken at mene biologiske fГҐ et glimt pГҐ dette sted eller psykologiske arsager til homoseksualitet, afloses af interesse foran homoseksualitetens historiske, samfundsm?ssige, kulturelle plu sundhedsm?ssige omst?ndigheder. Denne udvikling ma ses i sammenh?ng ved hj?lp af gradvise forandringer i livsformer plu livsbetingelser for store grupper af sted befolkningen, saledes at homoseksuelles livsformer nu om stunder ikke mere fremstar da afskr?kkende forskellig. I den forbindelse bliver det ogsa mere almindeligt at h?dr, at alle mennesker kan have st?rke folelser sikken personer bor pag?ldende p?n.

L?s l?nger i Den Store Danske

  • beg?r
  • heteroseksualitet
  • bifil
  • queer
  • homoseksualitetens forskningshistorie
  • Henning Bech
  • Karin Lutzen
  • Wilhelm von Rosen

Vil virk anfore den he avisartikel? Hent den he afhandling plu inds?t den i din litteraturfortegnelse: Bech, Henning; Lutzen, Karin; Rosen, Wilhelm von: homoseksualitet i Den Store Danske i lobet af . Hentet siden

Bidrag

  • Anbefale ?ndringer i artiklen

Recommended Posts